21 Ağustos 2017 Pazartesi

Kepek Sorunu


Bu yazımızda saç bakımı açısından kepek sorunun nedenler ve çözüm önerilerini ele alacağız. İyi okumalar dileriz.

Saçta Kepek Nedeni

Tam neden bilinmemektedir, ancak çeşitli faktörler riski artırmaktadır . Kötü hijyen ile ilgili değildir, ancak bir kişinin saçlarını sık sık yıkaması veya fırçalamaması daha görünür kepek sorununa neden olmaktadır.   Kepek utanç verici ve tedavi etmek zor olabilir, ancak kalıcı bir durum da değildir.    

Risk faktörleri, uygun olmayan saç ürünlerinin kullanılmasını içerir.Tezgah üzerinde çeşitli tedaviler mevcuttur, ancak daha ciddi vakalar bir doktor tarafından görülmelidir. Tedavi, deri hücrelerinin çoğalmasını yavaşlatmak veya neden olabilecek maya üretimine karşı koymak suretiyle kepek durdurmayı amaçlar.  Strateji hastanın yaşına ve durumun ciddiyetine bağlı olacaktır. Ancak, yardımcı olabilecek bazı yaşam tarzı değişiklikleri ve ev ilaçları vardır. 

Kepek Sorununa Çözüm 





Stresi yönetimi kepek sorununda önemlidir. Stres bazı insanlarda kepek tetikleyebilir, böylece daha iyi yönetmek semptomları azaltabilir.  Daha sık şampuanlama bazı durumlarda kepek sorununa neden olmaktadır.  Eğer yağlı saç ve saç derisine sahipseniz, günlük olarak yıkamak yardımcı olabilir.  Güneş ışığına az miktarda maruz kalmak yararlı olabilir.  Çay ağacı yağı  az sayıda kanıt olmasına rağmen, bazı insanlarda  çay ağacı yağı içeren preparatların kepek semptomlarını azaltmaya yardımcı olduğuna inanmaktadır. Bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir, bu yüzden dikkatli olunması gerekmektedir. Eski bir yöntem olarak zeytin yağı kepek sorunu için en iyi çözümdür. Saç derisine pamuk yardımı ile zeytin yağı sürmek ve 15 dk bekledikten sonra duşa girmek gerekir. 

Kepek Tedavisi 


Şampuanlar ve saç derisi ürünleri çoğu mağazada ve eczanede tezgahta mevcuttur. Bunlar seboreik dermatiti kontrol edebilir, ancak tedavi edemezler. Bir anti-fungal şampuan kullanmadan önce, bireyler saç derisi üzerinde herhangi bir pullu veya kabuklu yamaları olabildiğince uzaklaştırmaya çalışmalıdır. Bu şampuanı daha etkili hale getirecektir.
Kepek önleyici veya anti-fungal şampuanların çoğu, aşağıdaki aktif bileşenlerden en az birini içerir:

  • Ketokonazol : Etkin bir anti-mantar ilacıdır. Bu içeriği içeren şampuanlar herhangi bir yaşta kullanılabilir.
  • Selenyum sülfit : Bu, saç derisindeki bezlerle doğal yağların üretimini azaltır. Kepek tedavisinde etkilidir.
  • Çinko pirition : Bu maya büyümesini yavaşlatır.
  • Kömür katranı : Bu doğal bir anti-fungal maddeye sahiptir. Boyalı veya işlenmiş saçlar uzun süreli kullanımla lekelenebilir. Katran sabunları da saç derisini güneş ışığına daha duyarlı hale getirebilir, bu nedenle kullanıcılar dışarıda şapka takmalıdır. Kömür katranı ayrıca yüksek dozlarda kanserojen olabilir .
  • Salisilik asitler : Bunlar, deri hücrelerinin saç derisinden kurtulmasına yardımcı olur. Deri hücrelerinin çoğalmasını yavaşlatmazlar.  Tedavi bazen saç derisini kurutabilir ve cildin dökülmesini daha da kötüleştirebilir.
  • Çay ağacı yağı : Avustralya Çay Ağacı'ndan ( Melaleuca alternifolia ) türetilen , birçok şampuan artık bu maddeyi içerir. Uzun zamandır antifungal, antibiyotik ve antiseptik olarak kullanılmıştır. Bazı insanlar buna alerji göstermektedir. 
En iyi strateji, bu bileşenlerden birini içeren bir şampuan seçmek ve kepek kontrol altına alınana kadar her gün saçı şampuanlamaktır.

Saçta Kepek Nedenleri 


Kepek kesin nedenleri bilinmemektedir.  Bir teori, sıklıkla ergenlik döneminde başladığı için hormon üretimiyle bağlantılı olmasıdır .  Burada 10 tane daha olası faktöre bakıyoruz.




  1. Seboreik dermatit:  Kepek, saçta toplanan deri parçalarını içerir.   Seboreik dermatiti olan insanlar tahriş fazladır, yağlı ciltler ve kepeklenme olasılığı daha yüksektir . Seboreik dermatit, normalde saç derisinde yaşayan ve saç köklerinin salgıladığı yağları besleyen bir mantar olan Malassezia ile yakından bağlantılıdır . Bu genellikle bir soruna neden olmaz, ancak bazı kişilerde aşırı aktif hale gelir ve saç derisinin tahriş olmasına ve daha fazla cilt hücresi üretmesine neden olur.Bu ekstra deri hücreleri öldükçe, kepek oluşturan saç ve saç derisinden yağ ile karışırlar.
  2. Yeterli saç taramamak :Saçları taramak veya fırçalamak düzenli olarak kepek riskini azaltır, çünkü cildin normal dökülmesine yardımcı olur
  3. Maya: Mayaya duyarlı insanlarda kepek biraz daha fazla görülür, bu yüzden maya erkin bir rol oynayabilir. Kepek kış aylarında daha kötüdür ve havalar daha sıcak olduğunda daha iyidir. Bunun nedeni güneşten gelen ultraviyole-A (UVA) ışığının mayaya karşı koyabilmesinden kaynaklanabilir.
  4. Kuru Cilt: Kuru ciltleri olan kişilerin kepek olma olasılıkları daha yüksektir. Aşırı ısıtılmış odalar ile kombine edilen soğuk kış havası, kaşınan ciltteki yaygın bir nedendir. Kuru deriden kaynaklanan kepek, daha az yağlı, yağlı olmayan yongalara sahip olma eğilimindedir. 
  5. Şampuan ve cilt bakım ürünleri :  Bazı saç bakım ürünleri kırmızı, kaşıntılı, pul pul kafa derisini tetikleyebilir. Sık sık şampuanlama saç derisini tahriş edebileceği için kepeklere neden olabilir.
  6. Belirli cilt koşulları: Olan insanlar sedef , egzama ve diğer bazı cilt rahatsızlıkları diğerlerine göre daha sık kepek oluşturma eğilimindedir. Saç derisi ringworm olarak da bilinen mantar enfeksiyonu olan tinea capitis kepeklere neden olabilir. 

Parkinson hastalığı ve diğer bazı nörolojik hastalıkları olan yetişkinler kepek ve seboreik dermatite daha yatkındır . Bir çalışma , HIV'li kişilerin yüzde 30 ila 83'ünün seboreik dermatite sahip olduğunu, buna karşılık genel popülasyonda yüzde 3 ile 5 arasında olduğunu bulmuştur. Kalp krizi veya felçten kurtulan ve zayıf bağışıklık sistemi olan hastalar kepeklemeye daha yatkın olabilir.Çinko, B vitaminleri ve bazı yağ türleri içeren yeterli miktarda gıda tüketmemesi riski artırabilir.Stres ve birçok cilt problemi arasında bir bağlantı olabilir.



Bir sonraki makalemiz BOYALI YIPRANMIŞ SAÇLAR VE BAKIM ÖNERİLERİ üzerinedir. Dileyenler bu yazımıza bakarak bilgiler elde edebilir. Blog sayfamızdaki diğer yazılarımıza da bakarak saç bakımı ve saç sorunları çözümü üzerine daha fazla tecrübe kazanabilirsiniz. Sağlıklı günler diler, blog sayfamızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder